Ibora Zant - Business Blog - Vijf redenen voor je gebrek aan klanten

5 Redenen voor je gebrek aan klanten

Lieve allemaal,

Heb je je ooit afgevraagd hoe het kan dat de een, schijnbaar zonder moeite, een overvloed aan leuke klanten heeft en de ander zich een slag in de rondte werkt zonder daar ooit het resultaat van te zien?

Er kunnen natuurlijk allerlei factoren meespelen, maar er zijn vijf hoofdredenen die vaak de oorzaak vormen voor het gebrek aan klanten.

 

1. Gebrek aan duidelijkheid

We willen graag anderen helpen, en met anderen bedoelen we eigenlijk iedereen. Maar zijn we eigenlijk in staat om iedereen te helpen? Iedereen willen helpen en allerlei soorten opdrachten aannemen zal uiteindelijk resulteren in sporadische en soortgelijke-, niet ideale klanten. Je zult uiteindelijk bekend worden als ‘die persoon die van alles voor een prikkie doet’ en daardoor nooit bekender met jouw passie en specialisme.

Het is de valkuil van een beginnende ondernemer. We zijn enthousiast en voelen een intense drang om van betekenis te zijn voor anderen. Opdrachten zijn schaars, dus passen we ons snel aan aan de vraag. We doen steeds meer opdrachten die nét buiten ons specialisme vallen. Langzaam raken we ons doel kwijt en worden we ontevreden over het gebrek aan (leuke) klanten en opdrachten. En tja, als je zelf al niet meer duidelijk weet wat en waarom je iets doet, hoe moet een potentiële klant dit dan weten?

Denk eens goed na over je product of dienst en ga terug naar de kern:

– Waarom ben je je bedrijf begonnen?

– Wat wil je bereiken?

– Wat voor product of dienst bied je en aan wie bied je dat?

 

Wees streng en duidelijk: als je bovenstaande vragen niet helder kunt beantwoorden, dan kun je dit ook niet overbrengen. Zorg ervoor dat je een manier vindt om je passie, je doel, je producten en diensten én jijzelf als persoon te verweven tot één ijzersterk bedrijf. Laat zien dat jij met jouw producten/diensten een verschil kunt maken in het leven van jouw doelgroep en waarom.

  1. Gebrek aan vertrouwen

Nu je duidelijk bent over wie je met jouw producten/diensten kunt helpen, kun je dat met vertrouwen naar buiten brengen. Kun je zonder twijfel stellen dat je mensen kunt helpen en resultaten kunt boeken? Veel startende ondernemers twijfelen op dit punt aan zichzelf. Hun website ziet er fantastisch uit, de teksten klinken veelbelovend en hun producten/diensten zijn tot in de puntjes verzorgd, maar als het zover komt dat ze een deal kunnen sluiten, weten ze niet of ze wel kunnen leveren. Als je zelfvertrouwen mist of onzeker bent, zal dit blijken. Je klant zal dit merken en zal je daarom niet inhuren. Bedenk maar eens: Zou je zelf iemand inhuren als hij/zij nogal twijfelend zou overkomen over de kwaliteit van zijn/haar werk?

Daarom is het zo belangrijk dat je in jezelf geloofd. Zorg dat je overtuigend kunt uitleggen hoé je je cliënt kunt helpen en welke meerwaarde jij in het proces hebt t.o.v. een ander. Als je de wilde (zaken)wereld instapt, stap er dan vol vertrouwen in, BIG & BOLD! Als je dit doet, trek je vanzelf de juiste klanten aan.

  1. Gebrek aan zichtbaarheid en/of relaties

Je kunt het beste product in de wereld hebben, het beste zijn in wat je doet en een prachtige website hebben, maar als niemand van je bestaan af weet, doet dat er allemaal niet toe. Je moet comfortabel genoeg zijn om contact te maken met mensen en relaties op te bouwen.

Als introvert persoon ken ik deze angst maar al te goed. Maar toen ik besloot dat ik dit bedrijf zou laten werken, dat ik alles op alles wilde zetten om mijn SoulPurpose te volgen, moest ik mijn angsten en zorgen opzij zetten. Ik herinner met nog goed hoe het het was toen ik me realiseerde dat ik mijn gezicht op mijn website moest laten zien, zodat mensen een idee krijgen van wie ik ben. Maar ik wist dat als ik succesvol wilde worden ik dingen moest doen die ik eng vond of niet wilde doen. It’s part of the game.. En onthoud: Als het makkelijk was, zou iedereen het doen.

Tip: Een belangrijk hulpmiddel is een tribe, een groep gelijkgestemden die zich bezighoudt met dezelfde passie, idealen en/of branche. Een tribe kan je ondersteunen bij alles wat je online doet. Doordat je ‘eén van hun bent’ sta je niet langer alleen, iets wat een grote boost kan geven aan je zelfvertrouwen.

  1. Geen verkoopproces/strategie

Veel beginnende ondernemers investeren niet in persoonlijke zichtbaarheid als onderdeel van hun verkoopproces. Het wordt ontzettend moeilijk om een dikke deal met iemand te sluiten als ze niet op een bepaalde manier door jou worden aangesproken. Ik kom nog altijd ondernemers tegen die geen contact houden met hun klanten via social media, nieuwsbrieven, blogs of video’s. Klanten willen jou als ondernemer kennen voor ze iets bij je kopen. Ze willen weten wat voor mens je bent, wat voor soort bedrijf je runt, of je kwaliteit kunt leveren en of je goed bekend staat. Als ondernemer moet je waarde laten zien en dat lukt je niet door simpelweg een pakket op je website aan te bieden.

Presenteer jezelf! Laat zien wie je bent! Maak gebruik van social media, blogs en alles wat de prachtige online wereld je te bieden heeft. Maak je online content zo inspirerend dat je bezoekers je niet alleen zien als ‘dienstverlener/verkoper/ondernemer’, maar als inspirator, expert en mens. Zorg dat klanten je kunnen leren kennen.

  1. Alignment

Tot slot het laatste en misschien wel meest belangrijke punt: Alignment. Als je alle bovenstaande punten hebt uitgevoerd, en de klanten nog steeds niet in de rij staan, dan komt dat omdat er iets niet klopt. Je bent niet in alignment met wat je doet. Als dit het geval is kun je maar één ding doen. Vraag jezelf om raad. Zoek een fijne plek, kom tot rust, maak een wandeling, doe yoga, mediteer en ga terug naar je gevoel.

Voor ik mijn SoulPurpose volgde werkte ik ontzettend hard. Ik was dag en nacht bezig en werkte aan zaken die, hoe ik mijn best ook deed, niet van de grond kwamen en nooit energie of voldoening brachten. Ik deed alles waarvan ik dacht dat het zou moeten werken en het werkte niet. Op den duur wilde ik niet langer praten over mijn werk, had ik geen zin om aan mijn online zichtbaarheid te werken, laat staan om iets te posten op mijn persoonlijke social media. Alles voelde zwaar en moeilijk aan en ik kwam uitgeput en gefrustreerd over. Mensen voelden die energie, waardoor ik niet het volle klantenbestand kreeg waar ik naar verlangde. De cliënten die ik had waren vervelend zogen me leeg. Het was een vicieuze cirkel. Ik was simpelweg niet in alignment met mijn werk.

Als dit bekend klinkt raad ik je aan om een stap terug te nemen en samen met iemand grondig te kijken naar wat er mis gaat. Ga terug naar de basis, (her)ontdek je Soul Purpose en werk aan een Masterplan. Je kunt dit! Mocht je een steuntje in de rug nodig hebben, stuur me dan een berichtje, I’ve got your back!

 

Wil je meer weten over hoe je meer (IDEALE) klanten aantrekt, dan raad ik je aan mijn Facebook pagina in de gaten te houden. 14  & 15 April geef ik een fantastisch seminar dat je niet mag missen: het Klant Magneet Seminar. Na slechts 2 dagen weet je precies wat binnen jouw bedrijf nodig is om klanten naar je toe te trekken en kun je gaan genieten van een gevuld klantenbestand vol leuke, ideale klanten.

Dikke tip: Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar en de verwachting is dat de zaal in no time vol zit. Meld je dus zo snel mogelijk aan: Aanmelden

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

become unstoppable!